78205

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


(e-mailem) --- 30. 3. 2006
Antwort: Re: ????

1L 40% etanolu = 0,4*0,7/0,57*1,02=0,501 Kg cukru


Matej




"Michal" <e-mail/=/nezadan>
30.03.2006 19:08
Bitte antworten an
"Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>


An
Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Kopie

Thema
Re: ????






Pokusim se odpovedet na dotaz kolik je potreba cukru na vyrobu 1 litru 40%
alkoholu. Nejdrive si prepocitame kolik to je litru 100% alkoholu, to by
melo byt podle trojclenky = 1*40/100 = 0,4litru 100% alkoholu. Pak bysme
si
vypocitali, kolik je 0,4 litru etanolu, kilogramu ethanolu. (hustota
ethanolu je asi 0,8 g/ml;kg/l), tak tedy hmotnost bude objem krat hustota
=0,4*0,8= 0,32kg.
Pri kvaseni cukru na ethanol je bilance asi takova, ze z jednoho kg cukru
vznikne 0,5 kg ehanolu + 0,5 kg oxidu uhliciteho, potom tedy mnozstvi
cukru
na 0,32 kg ethanolu by melo byt dvakrat vetsi, tedy 0,64 kg cukru.
(je ale nutno jeste mozna uvazit nejake mnozstvi cukru ktere se spotrebuje
na rust kvasinek a jejich existenci, a take, ze cukr neni 100%, ale
obsahuje mozna do 2% vody (nevim to presne)). Taky je asi dobry vzit v
uvahu, ze kvasny roztok nemusi byt dokvasen do nuloveho obsahu cukru, a
taky vzit mozna jeste nejake ztraty pri odparu pri kvaseni, a pak pri
destilaci.
Nakonec asi teda uvazovat ze na 1 litr 40% ethanolu bude potreba asi kolem
0,7kg cukru (coz by uvazovalo asi 9% cukru nevyuziteho na ethanol)

S pozdravem Michal
PS: Snad sem neplacal nejaky hlouposti, prosim dalsi ucastniky konference
o
pripadne opraveni. Dekuji

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15561


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Eman (84.244.109.94) --- 30. 3. 2006
Re: Antwort: Re: ????

Z 1 kg cukru vznikne asi 0.6 litru lihu.
0.4 l lihu (v 1 litru 40% alkoholu) tedy vznikne z 0.4/0,6 kg cukru = 0,666 kg cukru.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15562


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
(e-mailem) --- 30. 3. 2006
Antwort: Re: Antwort: Re: ????

z 1 kg cukru je 0,57 kg liehu. 1L 100% liehu ma mernu hmotnost 0,7 kg



Matej




"Eman" <e-mail/=/nezadan>
30.03.2006 21:07
Bitte antworten an
"Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>


An
Včelařský mailing list <vcely/=/v.or.cz>
Kopie

Thema
Re: Antwort: Re: ????






Z 1 kg cukru vznikne asi 0.6 litru lihu.
0.4 l lihu (v 1 litru 40% alkoholu) tedy vznikne z 0.4/0,6 kg cukru =
0,666
kg cukru.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 15563


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu